Hr Solutions

De man in de arena

the-man-in-the-arena2Bij gebrek aan plaats in mijn kasten moet ik opruimen. Mijn studieboeken moeten weg. Alles is verouderd en heel eerlijk ik bekijk die nooit meer. Mijn oma zou zeggen: “ Smat dei ramasse-poussière weg ma kintch.”

Maar toeval wil dat ik toch even door die hoop papieren ga. Mijn oog valt op een sociologieboek uit 1ste kan. Van die cursus herinner ik mij niets, behalve dan het onmogelijk multiple choice examen. Spijtig, want ik val op een ongemeen mooie passage uit een toespraak van Theodore Roosevelt. Op 23 april 1910 hield hij deze aan de Sorbonne in Parijs.

Mijn persoonlijke notities zeggen dat de passage bekend is als: “ De man in de arena”. De officiële titel van de toespraak is “Burgerschap in een republiek”.

Voor mij gaat dit over kwetsbaarheid en het inzicht dat dit deel uit maakt van het leven, dat ik het dus maar beter kan accepteren:

“Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak; die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond …”

Misschien lezen jullie er iets anders in … Maar ik vind dit stukje alvast de moeite om met jullie te delen. Waar die “ramasse-poussière” al niet goed voor zijn.