Hr Solutions

“De kracht van Kwetsbaarheid. Heb de moed om niet perfect te willen zijn”,
Brené Brown

IMG_0017Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte. Integendeel. Dit boek van Brown beklemtoont dat kwetsbaarheid eerder een teken van moed en betrokkenheid is.

Brown geeft doorheen de verschillende hoofdstukken een paar fijne inzichten over kwetsbaarheid in al haar gedaanten: op het werk, in relaties of opvoeding. Ze reikt praktische handvaten aan over hoe we er best mee omgaan. “Hoe kan kwetsbaarheid ons helpen?,” wilde ze weten. Het antwoord op die vraag weet ze uitstekend over te brengen.

Het boek maakte veel in me los en veel voorbeelden gebruik ik zelf tijdens coachings en opleidingen.

Kwelduivelbestrijding

Vooral het derde hoofdstuk, Grip op schaamte: een korte cursus kwelduivelbestrijding, is echt blijven hangen. De eerste zinnen waren meteen raak. Brené schrijft dat schaamte aan kracht wint wanneer we onze mond houden. Dat schaamte er een hekel aan heeft om in woorden gevat te worden. Want eens we onze schaamte verwoorden, begint ze te verschrompelen.

Nagels met koppen, dacht ik toen. Het is niet alleen mooi verwoord, het is ook ontzettend waar. En heel herkenbaar. Het deed me denken aan een reeks situaties, zowel privé als op het werk. Eéntje daarvan wil ik graag met jullie delen.

Een tijd geleden moest ik iemand opleiden op de HR-dienst van een klant. Een superdame. Integer en intelligent. Een echt talent! Toch ging ze gebukt onder schaamte. Het leven was niet mild voor haar geweest de laatste jaren. Het was onwaarschijnlijk hoeveel energie ze stak in het ontwijken van moeilijke onderwerpen.

Op een blauwe maandag ergens in november vorig jaar nam ze het heft in eigen handen. Ze begon haar kwelduivels te bestrijden en liet ze los. Veel te lang had ze met schaamtegevoelens gezeten, type “Ik ben niet goed genoeg”. Pas toen ze die schaamte benoemde, besefte ze dat ze zichzelf niet kon zijn. Omdat ze bang was. Bang voor wat anderen van haar dachten. Ze was verdomd goed in schaamte, maar kwetsbaar zijn, lukte haar niet.

Mocht je haar vandaag ontmoeten zou je amper geloven dat dit over haar gaat. En dat ze zo’n bijzondere weg heeft weten af te leggen. Vandaag staat ze er. Ze staat zelf aan het roer, neemt haar eigen beslissingen en weet dat ze de moeite waard is.

Ze is lang niet de enige. Misschien helpt het wel om te weten dat iedereen schaamte kent. De kunst is om onze scherpe kantjes te omarmen. Om te weten dat we ons er helemaal niet voor hoeven te schamen. Doen we dat wel, geloven we dat we niet goed genoeg zijn. Erger nog: we gaan ons gedragen naar onze schaamte. Als we betrokkenheid en verbondenheid willen voelen, moeten we kwetsbaar (durven) zijn.

Kwetsbaarheid en innovatie

Brown beschrijft hoe schaamte ons klein, boos en bang houdt. In onze van schaamte doordrongen cultuur stimuleren leiders mensen bewust of onbewust hun eigenwaarde te koppelen aan wat ze produceren. Daarin ziet ze een gebrek aan betrokkenheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. Maar ook geroddel, stagnatie, voortrekkerij en een totaal gebrek aan creativiteit en innovatie.

Werk je met groepen of leid je een team, onthoud dan dit: telkens als iemand een idee verzwijgt, een manager broodnodige feedback weigert of niet eerlijk durft te zijn tegen een cliënt, speelt schaamte een rol. Schaamte die stamt uit een diepgewortelde angst om ongelijk te hebben, of om ons minderwaardig te voelen. Het gevolg? Jouw team zal de nodige risico’s niet durven nemen om vooruit te gaan.

Wil je een innovatieve en creatieve cultuur? Zorg dan voor een omgeving waar mensen zich kwetsbaar durven opstellen. Begin bij jezelf. Een manager hoeft niet altijd de touwtjes in handen te hebben. Je hoeft niet óveral een antwoord op te hebben. Dat idee is achterhaald. Je collega’s krijgen het gevoel dat ze minder weten, minder waard zijn, en zullen risico’s vermijden. En dat is funest voor innovatie.

Ik kan nog honderden inzichten uit het boek met jullie delen, maar dat is niet de bedoeling van mijn boekbeschrijving. Lees het vooral zelf! Het is een boek dat aangenaam leest, sprekende voorbeelden aanhaalt en vooral bruikbare tips meegeeft. Ik deed een heel aantal nieuwe inzichten op en een aantal werden bevestigd. Mocht het op je nachtkastje liggen, sla het dan zeker eens open. Het is de moeite waard.