Hr Solutions

Cocreatief leiderschap – Mierenspel

cocreatiefleiderschapIn aanloop naar de ontwikkeling van mijn zelfstandige zaak was ik op zoek naar interessante boeken. Niet dat ik anders niet veel lees over HR en de ontwikkelingen in die sector maar toch.

Ik was gedurende 5 jaar bezig geweest met het wel en wee van de mensen in mijn organisatie. En las eerder boeken die daarmee te maken hadden: coaching, interne bedrijfspolitiek, spelletjes op de werkvloer,…

Tot Luc, een collega en vriend, mij het boek cocreatief leiderschap, mierenspel van Yves Larock en Sven De Weerdt aanprees.

Ik bladerde even door zijn exemplaar en een uurtje later had ik het mijne op mijn bureau liggen.

Het is een klein en handig boek, een handboek als het ware. De duidelijke structuur maakt het mogelijk om ook nadien het boek nog eens ter handen te nemen en er specifieke thema’s uit te lichten.

Het is eveneens doorspekt met leuke quotes en reflectievragen wat maakt dat elk hoofdstuk goed blijft hangen. De reflectievragen zijn van die aard dat je deze ook in de praktijk gaat uittesten.

Voor mij is dit boek een aanrader als je op zoek bent of begeesterd bent met leiderschap en het “verbeteren/bijstellen of veranderen daarvan.

De kern van dit boek gaat over: hoe kunnen we een team worden en allemaal samen ‘beter’ worden. Beter worden in waar we mee bezig zijn, in onze competenties activeren, in zelfsturing, in gelijkwaardigheid en autonomie.

Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Duurzaamheid als de verantwoordelijkheid van de huidige generatie ten opzichte van de komende generaties.

Ik leerde doorheen dit boek dat luisteren, vragen en doorvragen, respect en dialoog de speerpunten zijn en blijven van een kwalitatief hoog leiderschap. Of beter van een leider waar ik vandaag de dag naar op kijk en stilletjes van denk, zo wil ik ook zijn.

2 quotes zijn mij in het bijzonder bijgebleven, ze horen bij mijn parate kennis. Ik heb de eerste van Tom Barman trouwens zonet nog verwerkt in een speech die ik schreef ter gelegenheid van de pensionering van mijn vader volgende week.

  1. Door samen te componeren komen we in een wereld terecht die niemand afzonderlijk had kunnen bedenken (Tom Barman)
  2. Vandaag niets doen, is morgen leven als gisteren.  (Gabriel Garcia Marquez)